Η κοινότητα μας

Το Αρεδιού ή η Αρεδιού απέχει 21 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Λευκωσίας.

Ιστορία:
Ο προϊστορικός οικισμός και ο μεγάλος αριθμός τάφων από τη μυκηναϊκή, την ελληνιστική και τη ρωμαϊκή εποχή που βρέθηκαν στο χώρο  γύρω από το χωριό μαρτυρούν ότι υπήρχαν κάτοικοι στην περιοχή από τα αρχαία χρόνια.

Ονομασία:
Η ονομασία του χωριού ετυμολογείται από το βυζαντινό όνομα Αρέτιος , στη γενική του Αρετίου (του Αρετιού) – του Αρεδιού, Αρεδγιού , Αρεδκιού, Αρεθκιού. Το γράμμα δ στο Αρεδιού υποδηλώνει ότι η αρχική λέξη περιείχε και ότι προήλθε από ένα τ. ¨όπως οσπίτιον – τα σπίδκια, σπίδια, σπίθκια.

Σύμφωνα όμως με την τοπική παράδοση που δε διαφωνεί με την επιστημονική ετυμολόγηση της ονομασίας του, αυτή οφείλεται στη βασιλοπούλα Αρετούσα από την Ταμασό που συνήθιζε να κάνει με άλογο τον περίπατό της  μέχρι το χωριό.  Μια μέρα το άλογο ξαφνιάστηκε και έριξε κάτω τη βασιλοπούλα που σκοτώθηκε. Προς τιμή της το χωριό ονομάστηκε Αρεδιού.

Κατά μια άλλη εκδοχή η Αρετούσα πνίγηκε στο ποτάμι, όταν θέλησε να το περάσει με το άλογό της.

Το Αρεδιού ήταν φέουδο κατά την περίοδο της φραγκοκρατίας και της ενετοκρατίας. Ο Mas Latrie αναφέρει ότι οι ονομασίες Araizon και Arasio  είναι πιθανόν άλλες ονομασίες του Αρεδιού. Ο Jeffery που επισκέφτηκε το χωριό τη δεκαετία του 1910 το αναφέρει ως Αρεδιού και Αραδιού και το χαρακτηρίζει ως ένα μικρό σκόρπιο οικισμό. Ο Gunnis που επίσης επισκέφτηκε τη δεκαετία του 1930 το χωριό το ονομάζει Αραδιού. Ο Νέαρχος Κληρίδης αναφέρει ότι η ονομασία Αρεδκιού είναι παρεφθαρμένη από τα χρόνια της φραγκοκρατίας και της τουρκοκρατίας. Οι λίγοι Τούρκοι κάτοικοι του χωριού το έλεγαν Αραδιού.

Το χωριό ήταν κτισμένο στα βυζαντινά χρόνια και μάρτυρας είναι ένα βυζαντινό εκκκλησάκι κτισμένο στη βορειοανατολική άκρη του χωριού.
 
Πληθυσμός:
Η επίκαιρη θέση του χωριού στο δρόμο που συνδέει τη Λευκωσία με το Παλαιχώρι συνέβαλε στη σταθερή αύξηση του πληθυσμού.

Το 1881 είχε 205 κατοίκους που αυξήθηκαν στους 322 το 1946 , στους 366 το 1973 και στους 708 το 1982 . Στην απογραφή του 2001 ο αριθμός των κατοίκων  ανήρχετο στους 1080. Φέτος ,2012, σύμφωνα με τον κοινοτάρχη το χωριό έχει 1300 κατοίκους.  Ο διπλασιασμός των κατοίκων μετά το 1973 οφείλεται στην εγκατάσταση προσφύγων  που διώχτηκαν από τα σπίτια τους  από τους Τούρκους εισβολείς το 1974.

Στο Αρεδιού, μετά την τουρκική κατάκτηση του νησιού το 1571 , κατοίκησαν και Τουρκοκύπριοι , χωρίς να είναι γνωστό το πότε ακριβώς εγκαταστάθηκαν. Το 1960 κατοικούσαν στο χωριό 265 Ελληνοκύπριοι  και 90 Τουρκοκύπριοι . Οι Τουρκοκύπριοι εγκατέλειψαν το χωριό και μετέβηκαν στη Λευκωσία λόγω των διαφυλετικών συγκρούσεων που ξέσπασαν στο νησί εξαιτίας της τουρκοανταρσίας του 1963.

Μετά το 1974 ο πληθυσμού του χωριού αυξήθηκε σημαντικά. Λόγω της τουρκικής εισβολής πολλοί πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν στο Αρεδιού. Σήμερα ο αριθμός των κατοίκων ανέρχεται στους 1300.

Βιβλιογραφία:
Καλλής, Κ. (1997). Η Αρεδιού, Τοπική μελέτη, Αρεδιού.